27 Ocak 2013 Pazar

AŞK VS İLİŞKİ


Birkaç gün önce facebook’ta paylaştığım “AŞK ÖZGÜRLÜKTÜR” ve “AŞK SEÇİM MİDİR” yazılarıma gelen yorumları okuyorum da hala 50 küsür yaşına gelmiş bizlerin aşk ve ilişki konusunda kavram kargaşası yaşadığımıza şahit oluyorum. Genelde içinde aşk geçen her cümleye tepkimiz, aşkla ilişkiyi eş tuttuğumuzdan, ilişkiye yüklediğimiz beklentiye göre şekil alıyor.

Oysa bana göre aşk başka, sevgi başka, ilişki ise bambaşka bir kavram. Türk Dil Kurumu’na göre aşkın kelime anlamı aşırı sevgi ve bağlılık duygusu, sevi, sevda. Dikkat ederseniz sevgi demiyor, sevi, sevdayı eş anlamlı vermiş. Sevdaya baktığımızda ise güçlü sevgi, aşırı ve güçlü tutku diyor. Yani aşkta bir aşırılık, tutku  ve güçlülük söz konusu. Sevginin açıklaması ise şöyle; insanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu. İlişkiye baktığımızda ise iki şey arasında karşılıklı ilgi, bağ, münasebet, temas olarak vermiş ilişkinin anlamını.

Ben en kolay ve en güzel insanın çocuğuna duyduğu duygu olarak açıklayabiliyorum aşkı. Hani neredeyse daha doğmadan tutkuyla bağlandığınız, sadece varlığı ile size mutluluk verendir çocuğunuz. Bütün kızmalarınız, öfkelenmeleriniz sadece onun iyiliği içindir. Kendinize ait hiçbir beklenti yoktur çocuğunuza karşı duyduğunuz duyguda. Yaptığınız her şey sadece ve sadece onun mutluluğu içindir. Tüm isteklerinize karşı gelse bile, seçtiği yol sizin onun için uygun gördüğünüz olmasa bile asla ve asla onun yanından ayrılmadığınız varlıktır çocuk. Ona karşı duyduğunuz derin sevgi hiç kurumayan dipsiz bir kuyu gibidir. İnsanı yaşatan, ayakta tutan, dünyaya meydan okutabilen tek taraflı bir duygudur çocuğunuza duyduğunuz güçlü sevgi. Aynen aşk gibi…

Tutkunun Türk Dil Kurumu’nca kelime anlamı; irade ve yargıları aşan güçlü bir coşku. Aşkta tutku esastır. İnsanın ufkunu açan, kendi sınırlarını zorlayan, o güne kadar bilinmedik vahalarda keşif yaptıran özgür bir duygudur. Aşk beklentisizdir... Aşkın tek taraflı bir duygu olduğunu kabul edersek beklentinin kelime olarak bile yeri yoktur bu duygu yoğunluğunun içinde. Beklenti insanın gerçekleşmesini beklediği şeydir ki bu da karşı tarafa yükümlülük getirir. Oysa aşk olanın kabulüdür.

İlişki ise iki taraf arasındaki karşılıklı bağdır diyor TDK. Bu her türlü ilişki olabilir. İş ilişkisi, arkadaşlık ilişkisi, aşk ilişkisi vs. Konumuz aşk olduğuna göre biz aşk ilişkisine bakalım. İlişki yaşayan bir çiftin her ikisi de birbirine aşk duygusu ile bağlıysa ki en ideali ve en isteneni budur, bu ilişkinin tadına doyum olmaz. Ancak her ilişkide durum böyle değildir. Bazen taraflardan biri aşk ile bağlıyken diğeri sadece sevgi ile bağlıdır. Bazen de her iki tarafta sevgi ile bağlıdır. Hatta bazen ilişkide sevginin esamesi okunmazken mantık bazında bir ilişki kurulmuştur. Ama ilişki midir? İlişkidir. Her ilişkinin dinamiği kendine göre farklıdır. Bazen sesli bazen sessiz kurallar çerçevesine oturur ilişki. Birbirlerine aşk ile bağlı çiftlerde bu çerçeve her hangi bir zorlama olmadan doğal olarak oluşur çünkü her iki tarafta diğerini mutlu etmeyi esas almıştır. Diğer ilişkilerde ise bu kurallar her iki tarafından doğal yapısına uyumluluk gösterdiği sürece ilişkide sorun çıkmaz. Ancak taraflardan biri bunları zorunluluk olarak algılayıp, içselleştiremediği sürece eninde sonunda o ilişki biter. İlişki bitebilir ama aşk biter mi? Aşk bitmez…

27.01.2013



Hiç yorum yok: