AYASOFYA KONUŞTU - FÜSUN ÇETİNEL

Öykü atölyelerine katıldığım Yeşim Cimcoz Yazıevi’nin değerli öğretmenlerinden Füsun Çetinel’in ilk çocuk kitabı Ayasofya Konuştu bu gün geçti elime. Hemen okudum. Sait Faik Müzesi’nde çocuklara öykü atölyesi veren, yurtdışında çeşitli gençlik kamplarında gençlerle çalışan Çetinel’in bir çocuk kitabı çıkarması kadar doğal ve yerinde bir şey olamaz. Bunu bekliyordum.

Roman, Ayasofya’da doğan, orada büyüyen, annesinin ölümünden sonra okul dışında turistlere nazar boncuğu satarak beraber yaşadığı dayısının geçimine destek veren, yoksul ama yaşadığı hayatın zorluklarına hayalleriyle dayanan bir çocuğun gene bu mekânda başını soktuğu dertleri anlatıyor. Meraklı, zeki ve sevimli bir çocuk Veli. Kitaptaki Alman Martha gibi içinize almak istiyorsunuz. Çocukların genelde uzak durmayı tercih ettikleri tarihi bir yerin içinde barındırdığı gizemi, hikâyeyi öyle bir anlatmış ki bu kitabı okuyan çocukların tarihi mekânlara ilgilerinin artacağını düşünüyorum.

Sınıfa Almanlar geldiğinde “ düğmelerine basılmış kurmalı oyuncaklar gibi anda yerlerinde fırlayınca “ Almanların hayretle çocuklara bakakalması, öğretmenin bir kız bir erkek yan yana oturacak ısrarı, Alman Profesörle Oğuz Atay öykülerindeki tiplemelere benzeyen Türk Müze Müdürü’nün aynı olaya verdikleri farklı tepkiler gibi ince göndermeler de var kitapta. Bayıldım.


Yazarın öykü yazarlığının izlerinin görüldüğü Ayasofya Konuştu’yu zevkle okudum. Kızımdan dolayı Türk Edebiyatında iyi çocuk kitaplarının eksikliğini hissetmişimdir. Füsun Çetinel’in bu kitabı bu eksikliği dolduracak kitaplardan biri. Umarım daha nice kitaplar ekleyerek çocuklarımıza iyi edebiyatın nasıl olmasını gösteren ilk adımları attırır. Bu arada çocuk kitabı ama yetişkinler de okuyamaz diye bir şey yok. Bilakis…

Hiç yorum yok: